Hirsityöt (Heinäkuu – Lokakuu 2018)

Hirsityöt kaudella 2018

Varsinaiset hirsityöt pääsin aloittamaan vasta paria viikkoa suunniteltua myöhemmin. Perustusten viimeistely vei oman aikansa, samoin hirsien siirtely.

Hirsitöissä on paljon opettelemista, kaikki on uutta. Lisää viivytystä tuovat heinäkuun kovat helteet, ja vaikka uimaan pääsee helposti, on töitä tehdessä heti päällä kuumuus ja uupumus.

Yritän tässä kertoa jotain hirsitöistä ja ratkaisuista joita tein.

14.7. lauantai

Kun vanha Husqvarna -moottorisaha ei enää suostunut käynnistymään, totesin että on lähettävä kaupunkiin ja tultava uuden sahan kanssa takaisin. Vanha jääköön huoltoon ja varasahaksi. Kuitenkin 8 hirttä on asetettu paikoilleen. Positiivisesti kun ajattelee niin siinä on yhden seinän verran valmiina.

Tarpeellista tavaraa

Husovarnamies

Tähän maisemaan se vähitellen nousee

Elokuun alku

Laitoin terassin lattian, jotta saa laskutilaa työkaluille, ja onhan se aina mukava saada jotain valmiiksi asti tässä vaiheessa.

 

Elokuun puoliväli

Neljäs varvi on valmis ja kuistin kaide paikallaan. Kiva että ei tarvii enää niitä nurkkia näpertää, jouduttaa vähän. Ollaan myös ikkunoitten alareunan korkeudella, joten etuseinään tarvitaan vain pieniä pätkiä. Nämä asiat helpottavat hommaa. Toisaalta, nyt siirrytään ylemmäksi.

Ensikerralla viides varvi luultavasti menee aika nopsaan. Sillä kierroksella pitää käyttää kaikkein korkeimpia hirsiä mitä löytyy. Ja luultavasti peräseinälle laitan täyspitkän 6 -metrisen.

Laitoin saunan lattian kannatinlankut paikalleen, palkkikengät ja viiden tuuman painekyllästettyä. Pääsee siltäkin osin työskentelemään vähän korkeammalle kun viskaan niitten päälle ilmaisia vanerinpaloja joita sain Palavanerilta.

Elokuun kolmas viikonloppu

Toin toisen aurinkokennon ja pe aamuna asensin sen, sekä pistin vähän uusiksi niiden asennuksen. Olin laittanut ekan kennon aitan katolle, mutta totesin että on liian hankalaa niitä siirrellä talveksi alas. Siksi asensin kennot suoraan seinustalle ja saranoin telineen niin, että sen voi kesäksi kallistaa parempaan kulmaan ja talveksi laskea seinää vasten.

Sade pilasi sunnuntain, joten en hirsihommiin päässyt. Viidenteen varviin tuli kuitenkin kolme hirttä, joten puolessa välissä se lieneen. On siinä vaan kova homma.

Toin myös lankut tupahuoneen lattiaa varten ja asensin ne; pitkille sivuille 2/2″ ja niitten päälle 6″ lankut. Lankkujen reunaan tein 2″ lovet että huonekorkeudessa säästäisi. Kyllä sinne eristettä mahtuu siltikin riittävästi. Sivuseinän ja 6″ lankun väliin laitoin eristeen,  myös muiden lankkujen päiden ja seinän väliin eriste.

25-26. elokuuta

5. varvi on valmis. Vähän terheninen keli… yöllä sateli, mutta onneksi antoi molempina päivinä tehdä hommia.

Tuleva viikonloppu on tavallinen (2 päivää), eli vasta perjantaina pääsee töistä. Koukkaan Uimaharjun kautta ja otan taas muutaman hirren mukaan. Kerran vielä sen jälkeen tarvii, jotta olisi kaikki hirret tontilla. Ensikerralla saunan lattiaan pitäisi laittaa ränni, sitten voi mitata lattialautojen pituudet ja tuoda+asentaa ne.

7-9. syyskuuta

6. hirsikerta on valmis. Korkeutta lattiasta mitattuna 140 cm. Neljä kerrosta lisää niin alkaa olla jo aika korkea.

Paikallisesta ränniliikkeestä kävin ottamassa 2m pitkän ränninpätkän, johon pojat siellä laittoivat päät sekä valumisreiän (vai mikä se nyt on). Hintaa tuli 40 euroa. Tämän rännin ruuvasin kahden lankun väliin kuvan mukaisesti.

Asettelin rännin (ja lankut) sopivan alas ja siihen verraten sitten kiinnitin loput lankut niin että kaatoa tuli riittävästi. Olisko noin 6 cm 179 cm matkalla. Ränni on siis taemman lauteen alla niin, että se ei ole tiellä eikä haittaa penkin työntämistä lauteen alle.  Takaseinän 55cm matkalla kaatoa on myös sellaiset 6 cm.

Lattialautoina 28 mm ponttilautaa, josta Starkilla ystävälliseti tekivät hyvän tarjouksen kun kyselin neuvoa ja ihmettelin hintaa. Laudat ja varsinkin pontit käsittelin ennakkoon terva-vernissalla. Ruuvasin ne paikoilleen ruostumattomilla terassiruuveilla ja sitten tervasin vielä uudelleen.

Seinävierille tulee vielä suhteellisen jämäkästä laudasta korkeahkot ”jalkalistat” joiden yläreunan viistoan, jotta vesi valuu keskelle päin.

Syyskuun loppua

8. varvi on lähes valmis, vain etuseinältä puuttuu lyhyet pätkät. Nyt oli hyvät työkelit (toisin kuin edellisenä vko loppuna).

Hirsien siirtelyä

Miten se hirsien siirtely yksin oikein onnistuu ??

 

Lokakuun loppua

21. lokakuuta sain 9-varvin valmiiksi. Kiva kun työmaa alkaa näyttää enemmän oikealle rakennukselle kun ikkuna-aukotkin hahmottuvat.
10. varvin 6-metrinen hirsi tulee oviaukkojen päälle ja sitoo etuseinän osat yhdeksi paketiksi.

Tässä vaiheessa piti jo asentaa karapuita ikkunanpieliin. Tein moottorisahalla n 4,5 x 5,5 cm sahauksen ja sahasin siihen ensin useampia koloja, loput siistin taltalla. Karapuu on n 4 x 5 cm. Sen alla on 8 mm pellavarivesuikale. Ylimpään hirteen tein karapuulle upotuksen poraamalla reiät ja poistamalla ylimääräisen puun taltalla. Painumisvaraa jätetään tietysti reilusti.

Tässä (alla) karapuun ylempi upotus, alemman ei tarvitse olla kovinkaan syvä, kunhan karapuun pää pysyy siinä.  Karapuun päälle sitten tulee myöhemmin karalankku. Tarpeellisia työkaluja ovat porakone ja taltta. Villatkin on jo varauksessa.

 

27. Lokakuuta

Laitoin perjantaina lumisateessa 4 -metrisen hirren, joka tulee osin kuistin päälle.

Tarkoitus oli laittaa ko viikonloppunan myös kaksi muuta, mutta silloin urheaan hirsirakentajaan iski väsymys ja totesin että nyt riittää tältä kesältä. Syynä yksinkertaisesti kyllästyminen, sekä perjantain lumisade, jonka seurauksena  kuisti, saunan lattia, pukit yms olivat muuttuneet vaarallisen liukkaiksi.

Varsinkin kun kyseessä oli pitkät, ylemmäs tulevat hirret, niin ajattelin että en halua ottaa tapaturman riskiä. Ja totuus kuitenkin on että mitenkään ei voi saada tänä syksynä kattoa päälle, joten sama tehdä keväällä paremmissa olosuhteissa ja uudella innolla. Myös seuraavaan varviin tulevat 6-metriset vaativat kunnolliset telineet ja  olosuhteet. Laituri piti myös nostaa, sekä huolehtia siitä että hirsikasat ja kehikko ovat kunnolla peitetty. Myös karalankut piti vielä laittaa yhteen ikkunaan.

Lauantaina olikin kaunis sää (+2, tyyntä ja aurinko pilkisteli) joten ajattelin, että nyt on sopiva hetki hellittää… tehdä pieniä hommia, vähän laiskotella ja kahvitella…. muistella mennyttä kesää ja lukea päiväkirjasta kesän askareista.

Varmasti tulevan talvien aikana tulee vielä monta kertaa laskettua kuukausia ja viikkoja tulevaan kesään. Nyt se tuntuu vielä kaukaiselta, mutta kolmen kuukauden päästä päivän pitenemisen alkaa taas huomata. Sitäpaitsi talven aikana pitää tehdä ikkunat ja ovet valmiiksi.

Hirsityön perustyövaiheet

Vinkkejä muille

Olisiko tässä vaiheessa aika tehdä pieni yhteenveto kokemuksista vinkiksi muille.

Aloittajaisiksi

– Kun hakit tonttia kiinnitä huomiota maaperään. Jos se ei ole rakentamisen kannalta hyvä, varaudu ylimääräisiin kustannuksiin ja/tai huomioi tontin hinnassa.
– Järjestä kunnollinen yöpymis- ja taukopaikka jossa on lämmintä ja voi tehdä ruokaa ja levätä. Pieni kevythirsiaitta on hyvä, sitä voi myöhemmin käyttää vieras majoitustilana tai varastona.
– Aurinkopaneeli systeemillä voi ladata kännykkää, tietokonetta ja työkalujen akkuja. 400 eurolla saa jo kaksi 90W panelia, 80 Ah akun ja tarvittavat tykötarpeet. Niillä pärjää jo pitkälle.

Itse hommasta

– Olisi hyvä jos perustuksia kaivettaessa olisi paikalla kokenut henkilö, joka osaa ohjeistaa kaivuria. Kun työt tehdään viisaasti, säästyy myöhemmin lapiohommilta. Esim anturoiden kuopat kannattaa kaivaa samalla. Aina on helpompaa mättää irtonaista maata takaisin kuin lapioida tiivistä maata ylös.
– Hyvä idea olisi käyttää esim vanhoja auton ulkorenkaita anturamuotteina niin ei tarvii muotteja tehdä eikä kiskoa ylös kuopista. Tosin muovi laudasta tehdyn muotin ja betoniin välissä oli hyvä idea.
– Hirret kannattaisi koneen paikalla ollessa järjestellä mahdollisimman lähelle rakennuspaikkaa, eri pituiset eri kasoihin, tyvet (tai latvat) samaan suuntaan, huonoimmat ja ohuimmat alimmaiseksi ja paksuimmat päälle (koska ne käytetään ensin).
– Uusi, kevyt, helposti käynnistyvä moottorisaha on hyvä ja säästää voimia, varasaha ei ole pahitteeksi. Huollata sahat ennakkoon.
– Uittokaluston (Tuakon takomo) iso taltta oli tosi hyvä.
– Tee nuija (mosku) pihlajasta, se kestää. Ja tee toinen varalle, ne ovat kulutustavaraa.
– Vanhalla rautaisella varallakin selvisi, mutta olisi ollut kiva kokeilla olisiko vatupassivara toiminut täsmällisemmin ja säästänyt vaivaa.
– Olisi hyvä jos joku kokenut olisi apuna kahden ekan varvin aikan.
– Syksyllä kaadetut hirret olivat vielä heinäkuussa märkiä sisältä, vaikka kevät ja kesä olivat kuivat ja kuumat.  Vasta loppukesästä hirret oliva kuivat myös sisältä.
– Kun hirsissä oli kosteutta ne painoivat, mutta läpi kuivina paino keventyi. Luulin ennakkoon että hirsien liikuttelu olisi ongelma, mutta kyllä vielä 4 metriset liikkuu aikuiselta mieheltä hyvin. Enimmäkseen käytin n 3 metrisiä, joden paino ei ollut kovinkaan suuri ongelma.
– Hirsien liikuttelussa kannattaa käyttää venevinssiä yms erillaisia vippaskonsteja, EI raakaa voimaa. Ajattelu säästää hikeä ja kroppaa.
– Kun joku sanoi mulle alussa että hirttä saa aseteltua vain muutaman metrin (4…8 m) päivässä, niin en millään uskonut. Nyt uskon. Parhaimmillaan sain kaksi 3 metrin pätkää päivässä.
– Suunnittele ja tee työn edetessä kunnolliset telineet. Safety first.

Työkalut

– Opettele teroittamaan taltat kunnolla, tässä hommassa on niin paljon työtä että ylimääräistä et halua tehdä tylsien työkalujen kanssa. Terä on riittävän terävä silloin kun ihokarvat katkeaa käsivarresta.
– Seuraavia työkaluja tarvitset; Bachon pistosaha, 40 mm suora taltta, iso kourutaltta, profiilikampa, mahdollisimman tehokas akkuporakone (jos ei verkkovirtaa), 20mm pora (minun jaksoi pyörittää vain 20 mm poraa) kunnosta poran terä sillä tehtaan jäljiltä siinä on pursetta), vatupassi, suorakulma, tukkisakset, sopiva veistokirves (esim Fiskarsin 1 kg rakentajankirves), hyvä timpurinsaha, pitkä alumiiniprofiili. Nitoja eristeen kiinnitykseen ja tietysti sakset, 5m ja 10m rullamitat. Ja ehdottomasti sähkökäyttöinen höylä, samoin katkaisusirkkeli. Muutamia isoja puristimia on hyvä olla. Valitettavasti tarpeeksi pitkäleukaisia ei meinaa nykyään löytää. Itselläni ei hollihakoja ollut mutta eivät olis olleet haitaksi.
– Ryobilla on tupakansytytinlaturi. Kaksi 4 Ah akkua riitti, kun välillä pystyi lataamaan.
– Kehikon suojaamiseen mieluummin useampia pieniä perssuja kuin isoja. Peitin vain seinät ja päälle U-muotoisia lautajuttuja nurinpäin.
– Hirsikasojen suojaamiseen riittävän pitkät pressut mutta mielellään kaksinkerroin, niihin tulee aina reikiä joten yksinkerroin ne vuotaa.

Muuta

– Pintakäsittelyyn VAIN JA AINOASTAAN terva-vernissa-puutärpätti !!!  Usko minua!
– Päiväruoan kanssa I-olut, illalla sitten kolmosta.
– Varaudu siihen että paino laskee vaikka söisit kuinka paljon vaan. Siis paljon hyvää ruokaa !

4 vastausta artikkeliin “Hirsityöt (Heinäkuu – Lokakuu 2018)

  1. Kysykää ihmeessä jos jotain tulee mieleen.
    Ja kommentoikaan, olis kiva saada vähän palautetta !!

  2. Hienoa työtä, mukavaa luettavaa. Muhkea olo kun saa valmista päivä päivältä, jotain kuin pitkänmatkan urheilu suoritus ja palkinto on varma. Itsekkin harrastellut pyöröpuusta 5 liiteriä, rillikodan ja nyt salvoksin varaamalla pyöröhirsi kehikkoa. Puut kaadoin yli vuosi sitten omasta metästä ovat 15-35cm halkasijaltaan. Haastetta on höyläämättömästä tehdessäkin kun koko vaihtelee.

  3. Todella hyvä video. En ole tehnyt itse, mutta lähivuosina toivottavasti pääsis kokeilemaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *